DE-gecertificeerde installateurs

Op grond van de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie (RES) bevordert de Nederlandse overheid dat biomassa gestookte haarden, kachels en ketels alleen nog worden geïnstalleerd door, of onder toezicht van, een gecertificeerde installateur die in het bezit is van een diploma van een namens de overheid geaccrediteerde vakopleiding. Onder het begrip “biomassa gestookte toestellen” worden zowel houtgestookte toestellen als met pellets gestookte toestellen verstaan. Deze gecertificeerde DE-installateurs vindt u terug in het register van DE-gecertificeerde installateurs.
Het begrip “gecertificeerd DE-installateur” sluit aan bij de tekst in de Europese Richtlijn en de daarop gebaseerde Nederlandse regelgeving. Het betreft de man of vrouw die de haard, kachel of ketel daadwerkelijk bij u installeert of daarop toezicht houdt. In de praktijk is deze persoon eigenaar van een installatiebedrijf of daar als medewerker in dienst.

Omdat de overeenkomst voor het installeren echter veelal niet met een persoon maar met een bedrijf wordt gesloten, is er naast het personenregister ook een register van Erkende DE-bedrijven.
Erkende DE-bedrijven laten alle door hen verkochte biomassa gestookte haarden, kachels en ketels installeren door, of onder toezicht van, een gecertificeerde DE-installateur. Ten bewijze hiervan ontvangt u bij de oplevering een door deze gecertificeerde installateur ondertekende verklaring. Zo weet u zeker dat uw toestel is geïnstalleerd door een vakkundig installateur die, om zijn certificering geldig te houden, regelmatig moet deelnemen aan opleidingen en examens die namens de overheid jaarlijks worden gecontroleerd en geaccrediteerd.